bling.CCI

cci

Interior design & furniture 2020

Steel, aluminium, MDF, mouth-blown glass, LED neon, Tarkett PVC, Kvadrat fabric.

12720 x 5740 x 4120 mm.

.

.

.

.
 

bling.CCI

Designing a reception area.
 
Project carried out for the Chamber of Commerce and Industry of Lille, France : to propose a new reception area for the public (visitors) and the private sector (clients and employees), with a new location.
CCI is a reception area consists of a beige large self-supporting tubular structure in steel and aluminium, on which are placed ten fabric hangings of different colours (red, beige, white, purple, yellow, pink), held by slats magnetic to the structure, and two workstations. They are distinguished by red terrazzo PVC floors and MDF desks clad in red aluminum and beige fabric, on each of them are attached two tubular lamps in mouth-blown glass and LED neons.
The architecture is a determining factor in the choice of location and the aesthetics of the project : the aim is to integrate the reception in a harmonious manner, while preserving the history of the CCI building (arches, frescoes, mouldings, high ceilings, glass roof, furniture, …). The new reception locate in the main hall, between the three entrance doors and the main room. This arrangement creates a clear link between the outside and the inside, while facilitating circulation. The three entrance doors, between the outside porch and the main hall, are surrounded by arches : it is this architectural element that is emphasised in the aesthetic choice of the project. The structure defines the work area, while keeping the space open to the hall and the outside porch (visibility, transparency, lightness, simplicity). The architecture of the hall evokes a patio, the aesthetics of the structure, with its bars, echoes this interior courtyard by referring to a pergola, shutters. It is designed as an extension of the three central arches, connected to a partition : the structure is grafted onto the arches and the architecture of the hall. It thus makes it possible to clearly delimit the space without closing it. The reception area is isolated but without occulting the view of the hall. The workstations locate on either side of the partition, with the central door remaining open to allow a view of the hall. The hangings are added to and associated with the structure : made of insulating fabrics, these elements provide sound, heat and visual insulation for the reception area. The hall is a space often privatised for the organisation of events, so insulation is an important aspect of the project.
Structure and hangings delimit the reception area in the hall, while insulating the workstations to ensure the well-being of the employees.

bling.CCI
bling.CCI
bling.CCI
bling.CCI
bling.CCI
bling.CCI
bling.CCI
bling.CCI
bling.CCI
bling.CCI
bling.CCI
bling.CCI