bling.PLEASE DO SO

please do so

Scenography 2020

MDF, linen fabric, fir, oak, steel cable, paper, sticker.

Surface of 400 m².

.

.

.

.

 
bling.PLEASE DO SO

Designing and producing the scenography of an exhibition.
 
Project carried out for the exhibition "Design please do so" at the Muba Eugène Leroy in Tourcoing, France, as part of Lille world capital of design in 2020. Bilingual exhibition (french and english) in partnership with Lille design, the Muba and the city of Tourcoing. The exhibition aims to make the visitor understand the extent of the fields of application of design through the presentation of various objects and services. The aim is also to showcase local, regional and euroregional designers. At the same time, it is a question of reflecting on how design is exhibited, which is the real background to the exhibition. Nowadays, these products and services are omnipresent in our daily lives and change the way we perceive the world. So how can we exhibit objects that are not intended to be exhibited ? The exhibition is presented as a series of scenes based on five themes : "Tell me a story !", "At your service !", "Your turn !", "What shall we do now ?", "How do you do ?". In each it, different design objects are displayed alongside a selection of works from the Fine Arts museum. This mix of designers and artists creates a contrast and above all a dialogue between pieces that are a priori distant.
Please do so is a scenography consists of twelve white MDF pedestals, twenty-nine white linen hangings suspended by oak rods, and signage. It is materialized by five fir, MDF and stickers panels, and ninety-nine MDF and paper labels, everything is white punctuated with red, green, blue, brown and yellow. Panels and hangings are suspended and held by steel cables.
The scenography is designed as a single large room, referring to a living space, in order to present the objects in their element. The exhibition's journey is intended to be immersive, the use of warm materials, such as fabric and wood, allows the visitor to be immersed in a friendly, soothing and reassuring environment. The pedestals, with its familiar dimensions (heights corresponding to standard tables and chairs), are thus designed and arranged as a large central table echoing an interior. The hangings are reminiscent of curtains and highlight a regional know-how (linen is a textile produced mainly in the Hauts-de-France). 

bling.PLEASE DO SO
bling.PLEASE DO SO
bling.PLEASE DO SO
bling.PLEASE DO SO
bling.PLEASE DO SO
bling.PLEASE DO SO
bling.PLEASE DO SO

All the elements of the scenography are creamy white, a warm white. This choice of dominant colour allows the works of art and objects on display to stand out. The hangings create backgrounds, allowing the objects to be hidden, revealed, discovered. The areas painted on the walls, in another shade of white, delimit the space of the Fine Artworks. The locations draw in a shades of white, like a monochrome. This superimposition of white (pedestals, hangings, wall paintings, …) gives more height and depth to the decor and also makes it possible to maintain a general homogeneity, whereas the objects and works are very varied, with very different typologies. This contrast is also found in the different finishes of the furniture and fabrics, a mixture of textures : opaque and transparent hangings bring different shades and materials, the pedestals offer smooth and shiny, rough and matt surfaces. The scenography is thus worked in flat tones, favouring a play of textures. The white reinforces, the textures contrast. This dominant creamy white is punctuated by five colours corresponding to the five themes. Four colours are used around brick red (coral red), a colour that evokes this material from the Hauts-de-France region : beige brown, light blue, gorse green and sand yellow. These warm colours are subtly integrated into the scenography via the signage : the outlines of the signage panels titling and describing the themes, and the edges of the labels reminding us which object belongs to which theme. The colours are used in practical and technical ways to mark and dissociate the themes, but without ever taking over the objects and works on display. This also allows the visitor to move freely through the space. The desire is to keep a homogeneity in a large fluid space, the scenography is thought out as a whole. As the exhibition is intended to be didactic, it is important to offer a clear, understandable and accessible route. Each entrance is therefore unobstructed in order to free up the view of the room. The few pedestals and the moving, living hangings create a light, uncluttered, minimalist atmosphere. The space must be legible and airy to allow this fluidity. Each element that makes up the scenography thus makes it possible to delimit the space without partitioning it. Hangings and signage divide the room by theme and mark their location : the spaces are signified, different routes and levels of reading are thus possible.
This exhibition mainly locate in the great nave (the main exhibition room of the museum), it is important to preserve and highlight the architecture of this room : all the elements of the scenography, with the central layout in a line, prolong the perspective and symmetry of the great nave (with each entrance marked by columns), and follows the geometry of the ceiling.